Születésfotózás


Az egyik legnagyobb élmény az életemben ott lenni, ahol az új élet születik. 

Emlékszem, amikor az első szülést mentem fotózni: útközben remegtem belülről, és patakokban folytak a könnyeim. Akkor még a legkisebbem picike volt - a hátamra kötve aludta végig szinte az egész folyamatot, ahogy Anett békében és gyönyörűen megszülte a kislányát.

Azóta eltelt több, mint 4 év, és a várakozás, az odafelé tartás izgalma mit sem változott.

A szülésfotózásnál nincsenek pózok, nincs instruálás - a család és a szülés körüli segítők körgyűrűjén kívül húzódok meg, és éberen figyelek minden rezdülést. A teljes jelenlét állapotában készítem a képeimet arról a nem mindennapi csodáról, ahogy a nők életet hoznak a világra.

Általános tendencia, hogy olyan várandósok keresnek fel szülés-születésfotózásra, akik olyasvalakit keresnek, aki jól ismeri a szülés menetét, és akár asszonytársi támogatóként is jelen tud lenni. Töltöttem már medencét, fogtam kezet, forraltam vizet borogatáshoz, készítettem szendvicset, legyeztem, készítettem elő törölközőt - minden további nélkül leteszem a kamerámat, ha más támogatásra van szükség.

Kiemelt fontosságúnak tartom, hogy a szülés folyamatát ne zökkentse ki a tevékenységem, így mindig előre egyeztetek az édesanyákkal hogy milyen szintű intimitást szeretnének hogy megörökítsek. Ugyanakkor lehetőséget biztosítok arra, hogy szülés közben meg legyek kérve a távozásra, ha a vajúdás előrehaladását akadályozza a jelenlétem. 

Három pici gyerkőc édesanyjaként előfordulnak olyan esetek, hogy nem tudok azonnal elindulni valahova. Épp ezért kerestem magam mellé olyan fotós társat akivel hasonló energiáink vannak és hasonló a fotózási stílusunk - ő lett Hanga. 

A szülés előtt legalább egy alkalommal beszélgetünk az édesanyával, ha lehetőség van  rá, akkor az édesapával is. Szeretem kicsit jobban megismerni azokat a nőket akik meghívnak arra, hogy életük egyik legintimebb élményét fotóimmal örök emlékké tegyem.

A születésfotózás menete: előzetes foglalás után beszélgetünk körülbelül 30 percet Google Meets-en. Ha azt érezzük, hogy tudunk együtt dolgozni, akkor szerződést kötünk, és együtt várjuk a nagy napot. A 37. héttől én már ügyeletben várom a hívásotokat, hogy indulhatok. Fotózlak a szülésed alatt, és a kisbabád megszületése után még veletek vagyok egy órát. A legjobban sikerült fotókat 30 napon belül, online kapod meg finoman retusálva, nagy felbontásban.


Fotós hitvallásom

Magamat inkább tartom fotóművésznek, mint szolgáltatónak - célom, hogy a képeim ne csak önmagukért legyenek szépek, hanem valamilyen érzést keltsenek abban, aki nézi őket. 

Ti írtátok:

Dolgozzunk együtt!